torstai 20. heinäkuuta 2017

Ajatusvirheet 4

Näitä on paljon. Kuka helvetti ohjelmoi meidät? Ja nyt ymmärrän Muskin huolestuneisuuden tekoälystä. Ajatella. Jotain yhtä ahnetta otusta, kuin ihminen, ilman ajatusvirheitä..

Regressio keskiarvoa kohti - Lääkärien, neuvonantajien, valmentajien ja psykoterapeuttien arveluttavat suositukset
Heh. Näissä kirjoituksissa on selvä kaava. Eli kun menet kiropraktikolle kun selkäsi tappaa sinut, tai laitat erivärisiä teippejä polviin ja ahteriin ja uskot tämän toimineen. No ei. Se johtui vain regressiosta keskiarvoa kohti. Ja mitä se tarkoittaa? Sitä että jos tänään on ihan älyttömän paska päivä, niin huomenna on parempi. Jos aurinko paistaa ja on lämmin, niin väistämättä seuraavana päivänä sataa. Sää kun pyrkii kohti kuukauden keskiarvoa. Jos satuit tanssimaan sadetanssin tätä ennen, niin ihan vapaasti. Se luultavasti toimii seuraavallakin kerralla. Sade tosin tulee vaikka jättäisit tanssin väliin. Ole siis tarkkana minkä ansioksi lasket saavutuksia. Etenkin niitä jotka ovat sattuman kauppaa. Regressiolla keskiarvoa kohti voi jopa tienata.. Huijaamalla hyväuskoisia ihmisiä. Ja ehkä samalla itseään.

Yhteismaan ongelma - Mikseivät järkevät ihmiset vetoa järkeen
Meillä on täällä maa-planeetalla hieno esimerkki tästä ongelmasta. Koska maa on kaikille yhteinen, yrittää jokainen maksimoida "voittonsa". Tätä ongelmaa voi säädellä vain yksityistämisellä (jokaiselle oma pala maata minne viedä lehmänsä) tai sääntelemällä (voit tuoda yhteiselle palstalle vain niin ja niin monta lehmää). Yhteismaa toimii silloin kun kaikki tuntevat toisensa (eli max 50 ihmistä), koska sosiaalinen paine estää sinua tyhjäämästä koko peltoa. Ajatus taas ei toimi silloin kun "maksaja" on joku jossain. Palataan kaikki jooko kivikaudelle! Mutta mukavuuksin.

Lopputulosharha - Älä koskaan arvioi ratkaisua lopputuloksen perusteella
Outcome Bias. Pakko oli kirjoittaa tuo kun on niin kivan kuulonen sana. Outcome bias liittyy tähän matemaattiseen kaavaan että jos laitetaan hitosti apinoita kirjottamaan, niin loppupeleissä joku niistä kirjoittaa shakespearen kootut teokset. Niinku Shakespeare niminen apina. Eli jos olet veikannut oikein tosi monta kertaa, niin älä anna kusen nousta hattuun. Olit vaan tosi tosi onnekas. Tai jos kaikki menee päin helvettiä, niin se on vähemmän omaa syytäsi ja enemmän sattumaa.

Valikoimaparadoksi - Miksi enemmän on vähemmän
Rommi-rusina. Valikoimaristiriita (The Paradox of Choice) johtaa sisäiseen halvaantumiseen. Sen takia Rommi-rusina. Jos jään liikaa miettimään, ahdistun, hermostun ja valitsen pahan jäätelön. Noin joka kolmas kerta otan jotain muuta (kaksi palloa, joista toinen Rommi-rusina). Suuri valikoima saa myös kuvittelemaan, että jossain on jotain täydellistä. Ei ole. Piste. Tyydy hyvään. Tämä paradoksi tukee muuten Konmarimetodia. Karsiessasi turhaa tavaraa, ei aivojen tarvitse tehdä päätöksiä jatkuvasti. Ja kun tämä karsiminen ulottuu muuhunkin elämään, saat pääkopallesi rauhaa. Nykymaailmassa valinnanvaraa on tuhottomasti. Ruoka, dieetit, asuminen, kumppani (vai monta), uskonto, lapset, vaatteet... AAARGH! Kaikessa voi valita. Ja siitä hajoaa pää. Eli palataan kivikauteen. Ruoka oli sitä mitä satuit löytämään (jos et löytänyt, kuolit), vaatteet oli mitä osasit tehdä (jos et osanut, kuolit), yhteisöissä oli ehkä viisi ehdokasta kumppaniksi (jos et löytänyt, sukusi kuoli) ja asumus oli sellainen minkä osasit tehdä (jos et osanut, kuolit).

Tykkäämisharha - Toimit epärationaalisesti, koska haluat olla pidetty
Kuinka moni on ostanut jotain todella turhaa, tai ylimmääräistä, siksi kun myyjä vaan oli tosi kiva? Käsi ylös. Mulla on muuten ihan helvetin kalliit hilavitkuttimet uudessa puhelimessa.. ja tosiaan.. olin menossa halvempaa mallia hakemaan. Hitto. Ja tällainen ihminen jota pidämme ihan ylivoimaisen mukavana (sympaattisena) on kaunis, muistuttaa meitä ja pitää meitä sympaattisena. Tadaa. Eiku opettelemaan kaupankäyntiä. Eikö ole hullua että jotkut meistä (öhöm) ostavat helvetin kalliita kippoja ystävien luona ja jättävät kaupan puolet halvemmat hankkimatta? Tykkäämisharhasta oli ilmeisesti Dale Carnegiellakin puhe (Näin saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa). Jos olet siis kaupankäynnin maksajapuolella, hoida asiat sähköpostitse.. Et joudu tämän biasin valtaan.. Mä en kyllä.. Tässä on ihan kiva tulla huijatuksi.. kai..

T. Emo





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti