Tarinaharha - Miksi jopa tositarinat valehtelevat
Voi että.. Ensimmäinen näistä "harhoista" iskee heikkoon kohtaan. Mä rakastan tarinoita. Mä uskon että tarinat on niitä millä oikeastaan on merkitys. Paskat mistään muusta. Tarinoita lisää! Tosin ei liene sattumaa, että psykologiaa opetetaan enimmäkseen esimerkkitarinoilla... Ihmisen mieli ja aivot, kun on niin mutkikkaat, että on pakko sepittää tarinoita, että voi oikeuttaa tämänkin tieteenhaaran. Siis oma tulevaisuuden haave on valmistua joskus terapeutiksi <3 Tarinat
Miksi pidän päiväkirjaa? Tosin kirjoitan vain silloin kun tapahtuu niin paljon, että pää hajoaa tai silloin kun mitään ei tapahtunut ja yritän jälkiviisaana puida miksi pää hajoaa. "Kyllä minä sen arvasin"-harha. Olen esimerkiksi loistava arvioimaan ketkä eroaa ja ketkä ei. Nuo kaksi olivat liian samanlaisia, nuo toiset liian erilaisia, liian kiinni toisissaan tai liian kaukana. Ja kaikki tämä on todella kätevää ennustaa jälkikäteen. Typerää ja tarkoituksetonta. Joskus näistä jälkiviisauksista on hyötyä. Kunhan ne perustuvat faktoihin ja tulevaisuuden strategioihin, eikä typerään oman egon ja asiantuntijuuden pönkitykseen.
Vaikka tämän harhan tiedostaa, sitä ei pääse karkuun. Kyllä mä sen tiesin.
Kuljettajan viisaus - Miksi sinun ei kannata ottaa uutistenlukijaa todesta
Tämän vinouman nimi tulee jostain kuuluisasta nobelista (Max Planck. Ihan never heard), joka pidettyään saman esitelmän kvanttimekaniikasta, antoi kuljettajansa pitää yhden esitelmän. Kukaan kuulijoista ei epäillyt mitään, mutta herrojen vahingoksi joku päätti esittää visaisen kysymyksen. Onneksi kuskilla leikkasi ja hän sanoi kysyjälle että noin helppoon kysymykseen osaa vastata vaikka autonkuljettajani (Planck istui yleisössä siis tekeytyneenä kuljettajaksi). Hauska tarina. En tiedä onko tosi. Tärkeää on siis erottaa oikea tietämys esittämisestä. Ja on tärkeä tietää, mitä tietää. En siis ala selittämään tässä kvanttifysiikan hienouksia, koska en aiheesta tiedä. Selitän ajatusvinoumista...Joista ensimmäisen kerran kuulin ehkä viisi vuotta sitten. Yrittäkää nyt siinä sitten päätellä onko tämä kuljettajan viisautta vai oikeaa tietoa.
Hallintaharha - Asiat ovat hallussasi vähemmän kuin luulet
Ainoa mihin voit vaikuttaa on oma käytös ja siihenkään et niin paljon kuin luulet. Ne valot ei vaihdu sen nopeemmin vaikka painaisit kuinka monta kertaa napista. Painan silti ja oikein lujaa. Hallinnantunteen tärkeyttä on testattu laboratorio-oloissa. Ihmiset sietävät kovempaa melua, kun tilassa on stop-nappi (toimimaton). Hallinnantunteen tärkeyttä on testattu myös keskitysleiriolosuhteissa ja Viktor Frankl on kirjoittanut siitä oikein hyviä kirjoja. Mitä tästä nyt tulisi, jos ajattelisin että en ollenkaan hallitse mitä elämässä tapahtuu? Kamala ajatella, että asiat mitä teen ovat suurilta osin perimän, lapsuuden ja traumojen aikaansaannosta, saati sitten mitä näiden lähipiirin ihmisten päässä ja elämässä liikkuu. Jatkuvasti huomaan olevani kaaoksessa ja kerrankin olen oikeassa. Taidan kehittää oman hallintaharhani.
Taipumus ylireagoida kannustimeen -Miksi sinun ei pidä maksaa asianajajallesi tuntitaksalla.
Jup. Jos tyypillä on tuntiliksa niin miksi ihmeessä se tekis yhdessä tunnissa sen, mihin voi käyttää vaikka koko viikon. Etenkin kun et itse tajua aiheesta mitään. Urakkapalkka kaikille! Ja nyt vasta tajusin miksi juristit on hyvin palkattuja. Katso aina että kannustin ja tavoite tukevat toisiaan! Jos lahjon lapset viemään roskapussin eurolla niin kohta ne tekee niin paljon roskaa että päivässä saa pulittaa kympin. Ei hyvä.
T. Emo (Uber-kuski)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti